top of page

Tüzük

KURULUŞ VE AMAÇ

KURULUŞ, BİRLİĞİN ADI VE MERKEZİ

Madde 1- Bu tüzük hükümlerini kabul eden ………………………… üretimi yapan tarım üreticileri tarafından asgari ilçe düzeyinde kurulmuş, 7 …………………………..üreticileri birlikleri arasında ……………………………Üreticileri Merkez Birliği kurulmuştur.

a) Merkez Birliğinin yönetim merkezi Ankara’dır.

Adres:

Tel:

 b) Merkez birliğinin çalışma bölgesi Türkiye’dir.

 

AMACI

Madde 2- Merkez birliğine üye olan ……………………….. üreticileri birliklerinin ürettikleri ……………ulusal düzeydeki üretim planlamasına ve pazarlamasına ilişkin kurallara uyulmasında üyelerine yardımcı olmak ve üyelerini yönlendirmektir.

 

KAPSAMI

Madde 3- Bu tüzük, ………………………….üreticileri birlikleri tarafından kurulan ………….…………………Merkez Birliğinin kuruluş, çalışma ve usul ve esaslarına ilişkin hükümler ile bakanlıklar ve diğer kuruluşlarla olan ilişkilerini kapsar.

 

HUKUKİ DAYANAĞI

Madde 4- Bu tüzük 06.07.2004 tarihli ve 25514 sayılı Remi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren 5200 sayılı Tarımsal Üretici Birlikleri Kanunu’nun 13. maddesine dayanılarak hazırlanmıştır. 

Bu tüzükte açık hüküm bulunmayan hallerde 5200 sayılı Tarımsal Üretici Birlikleri Kanunu, 4721 sayılı Türk Medeni Kanunun Derneklerle ilgili genel hükümler ve 5253 sayılı Dernekler Kanunu hükümleri geçerlidir.

 

MERKEZ BİRLİĞİN GÖREVLERİ

Madde 5-

a) Merkez birliğine üye birliklerin ürettikleri ……………….. ulusal düzeyde üretim planlamasını yapmak.

b) …………………….pazarlamasına ilişkin kurallara uyulması, pazar araştırmasının yapılması ve pazarlama zincirinin geliştirilmesinde üyelerine yardımcı olmak, üyelerini yönlendirmek.

c)Merkez birliği üyesi ..............................üretici birliklerinin faaliyetlerini desteklemek, izlemek ve değerlendirmek.

d) Üye birliklerini yurt içinde ve yurt dışında temsil etmek.

e) Türkiye Ziraat Odaları Birliğinin ..............................konusunda yapacağı çalışmalara katılmak ve danışma kuruluna temsilci göndermek.

f)Ulusal Tarım Politikaları çerçevesinde çalışmalar yapmak üzere sektör/ürün bazında oluşturulmuş/oluşturulacak ürün konseyi ve diğer benzeri kuruluşlara temsilci göndermek ve birlikte çalışmalar yapmak, ayrıca Avrupa Birliğine uyum sürecindeki gelişmelerden doğacak ihtiyaçları karşılayabilecek şekilde ortak piyasa düzenlerinin gerektirdiği görevleri yürütmek.

g)Ulusal düzeyde üretim programlarının gerekenlerinin yerine getirilmesi için gayret göstermek, bakanlığın çıkaracağı talimatlar doğrultusunda üretim değer tahminleri yapmak, yaptırmak ve yayınlamak.

h) Gerektiğinde yurt içi ve yurt dışı kaynaklardan teknik ve mali destek (hibe, kredi) almak veya birliklerin/üreticilerin almalarına aracılık etmek.

i) Çalışma konuları ile ilgili olarak ulusal ve uluslararası kuruluşlarla işbirliği yapmak ve bu kuruluşlara üye olmak,

j) Kuruluş amacı doğrultusunda her türlü çalışmaları yapmaktır.

 

ÜYELİK ŞARTLARI

ÜYE SAYISI

Madde6- Merkez Birliğinin üye sayısı sınırsızdır. Ancak kuruluşta 7.........................................üretimi ile ilgili faaliyet gösteren en az 7 ……………………………..üretici birliğinden oluşur.

ÜYELİK ŞARTLARI

 Madde 7- Merkez Birliğine üye olabilmek için aşağıdaki hususları yerine getirmek gereklidir.

a) Merkez Birliği için belirlenen aidatı peşin ödemek.

b)Merkez Birliğine kurucu üye/üye olabilmek için birlik kurma konusunda ve temsilci seçimi ile ilgili en son genel kurul toplantısında karar alınmış olmak ve bu konuda yetki belgesi sahibi olmaktır.

 

ÜYELİKTEN ÇIKMA

Madde 8- Merkez Birliğine üye olan birlikler genel kurullarında almış oldukları üyelikten çıkma kararı ile Merkez Birliğine başvururlar ve Merkez Birliği Yönetim Kurulu kararıyla üyelikten çıkartılırlar. Üyelikten çıkan Birliğin Merkez Birliğine olan borç ve alacaklarının ayrılış tarihi itibariyle kapatılması zorunludur. Üyelikten ayrılan birliğin üye olduğu dönemler ait çıkabilecek herhangi bir borç veya alacağı saklıdır. Üye birliğin feshi halinde Merkez Birliğine alacakları fesih olan birliğin üyelerine intikal ettirilir.


 

ÜYELİKTEN ÇIKARILMA

Madde 9- Aşağıdaki hallerde üye birlikler üyelikten çıkarılabilir.

a) Kanun, yönetmelik ve tüzükte yer alan hükümleri yerine getirmemek.

b) Merkez Birliğin aleyhine faaliyet göstermek.

c) Merkez Birliğinin talimatlarına uymamak.

d) Merkez Birliğine üyelik aidatlarını ödememek ve Merkez Birliğine karşı olan taahhütlerini yerine getirmemektir.

Üyelikten çıkarılma Merkez Birliği Yönetim Kurulu kararı ile geçici ihraç şeklinde olur. Üye birliğin kesin ihracı yapılıncaya kadar bütün hakları devam eder. Çıkarılan üye birliğin durumu ilk genel kurulda görüşülerek kesin karara bağlanır. 

ÜYELİK AİDATI

Madde 10- Genel kurul tarafından belirlenen oranlarda, üyesi olan birliklerin üyelik aidatı gelirlerinden pay alır. Bu miktar Birliklerin üyelik aidatı gelirlerinin %10’undan fazla olamaz. Giriş aidatı bir kereye mahsus başvuru sırasında peşin ödenir. Giriş aidatı ……..… TL olarak belirlenmiştir. Bu aidat ilk genel kurulda görüşülerek karara bağlanır.

 

MERKEZ BİRLİĞİNİN GELİRLERİ

Madde 11- Merkez Birliğinin gelirleri aşağıda belirtildiği gibidir.

a)  Merkez birliğine üye birlikler tarafından ödenen giriş ve üyelik aidatları.

b)  Üyeler ve üçüncü kişiler tarafından yapılacak bağışlar.

c)Avrupa Birliği ve bunun dışındaki ulusal veya uluslar arası  kuruluşların ..............................üreticilerinin desteklenmesi ve eğitimi amacıyla kullanıma sundukları fonlar ve bütçe kalemlerinden elde edilecek gelirler.

d) Taşınır ve taşınmaz mallardan elde edilen gelirler.

e) Reklam, tanıtım ve yayın gelirleri.

f)  Diğer gelirler.

Merkez Birliği üyelerine gelirlerden pay dağıtamaz.

MERKEZ BİRLİĞİNİN GİDERLERİ

Madde 12- Merkez Birliğinin giderleri aşağıda belirtildiği gibidir.

Merkez birliklerinin giderleri, kuruluş amaçlarına uygun olarak yürütülen faaliyetler ile üyelerinin hak ve menfaatlerini koruyacak biçimde yapılacak giderleri kapsar.

MERKEZ BİRLİĞİNİN DEFTERLERİ

Madde 13- Merkez Birliğinin defterleri şunlardır.

a) Karar defteri.

b) Üye kayıt defteri.

c) Evrak kayıt defteri.

d) Yevmiye defteri.

e) Büyük Defter.

f) Demirbaş defteri.

g) Alındı belgesi kayıt defteridir.

h) Envanter defteri.

 

MERKEZ BİRLİĞİNİN ORGANLARI

Madde 14- Merkez Birliğinin organları şunlardır.

a)      Genel Kurul.

b)      Yönetim Kurulu.

c)      Denetim Kurulu’dur.

 

GENEL KURULUN YETKİ VE GÖREVLERİ

Madde 15- Merkez Birliğinin genel kurulu, üye birliklerin genel kurullarınca seçilecek birer temsilciden oluşur.

Genel kurulun görev ve yetkileri şunlardır:

a) Yönetim ve denetim kurulu üyelerini seçmek.

b)Çalışma raporlarını incelemek.

c)Yönetim kurulu ile denetim kurulu raporlarının ibra edilip edilmemesine karar vermek.

d)Kesin hesapları kabul veya reddetmek.

e)Yönetim kurulunun teklif edeceği bütçe ve çalışma programını görüşerek onaylamak.

f) Personel işlemleri, taşınır taşınmaz mal alım veya satımı ile üyelik aidatlarının belirlenmesi hususunda yönetim kuruluna yetki vermek.

g)Üyelikten çıkarılmayı onaylamak.

h) Diğer karar ve tedbirleri almak.

 

GENEL KURUL TOPLANMA ŞEKLİ VE ZAMANI

Madde 16- Merkez Birliği genel kurulu üye birlik genel kurullarınca seçilen birer temsilciden oluşur. Genel kurul, olağan ve olağanüstü olarak iki şekilde toplanır. 

İlk genel kurul, merkez birliği tüzüğünün bakanlıkça tescilini müteakip ilk 6 ay içinde yapılır. Geçici Yönetim kurulunca merkez birliğine üye olarak kabul edilen bütün birliklerin temsilcileri ilk genel kurula katılma hakkına sahiptir. 

Olağan genel kurul toplantısı, yönetim kurulunun daveti ile iki yılda bir, hesap devresi sonundan itibaren en geç altı (6) ay içinde yapılır.Genel kurul toplantıları, toplantı gününden en az 15 gün önce gündemi, toplantı tarihi, yeri ve saati belirtilmek suretiyle ulusal bir gazetede yapılacak ilan ile yapılır. Tüzük değiştirilmesi söz konusu ise yapılacak ilanda değiştirilecek madde numaralarının yazılması ile yetinilir.

Genel kurul, üye birlik temsilcisi tam sayısının salt çoğunluğu ile toplanır. İlk toplantıda çoğunluk sağlanamazsa, ikinci toplantı bir hafta sonra ve çoğunluk şartı aranmadan aynı gündem ile aynı yer ve saatte yapılır. 

Ancak ikinci toplantıda yönetim kurulu asil ve yedek üye sayısı ile denetim kurulu asil ve yedek üye sayısı kadar temsilcinin katılması şarttır. Genel kurul; yönetim kurulu veya denetim kurulunun kararı ile veya genel kurul üyelerinin 1/3’nün yazılı talebi ile toplantıya çağrılabilir. 

Genel kurulla ilgili ilanın ulusal gazetede yayımından sonra merkez birliğine üye olan birliklerin temsilcileri genel kurulda oy kullanamazlar. Genel kurullarda Bakanlık temsilcisi bulundurulması zorunludur. Bakanlık temsilcisi Tarım ve Orman Bakanlığı Tarım Reformu Genel Müdürlüğünden talep edilir.

GEÇİCİ YÖNETİM KURULU

Madde 17- 5200 sayılı Tarımsal Üretici Birlikleri Kanunu ve ilgili yönetmelik hükümlerine dayanılarak kurulan 7 ..............................üretici birliğinin yetkili temsilcilerinden oluşur. Geçici Yönetim Kurulu, ilk genel kurula kadar merkez birliğini temsil eder.

 

YÖNETİM KURULU GÖREV VE YETKİLERİ

Madde 18- Merkez Birliği yönetim kurulu üyeleri,birlik temsilcileri arasından 4 yıl için seçilen7 asıl ve 7 yedek üyeden oluşur.

 

Ancak, Merkez Birliği üye sayısı, yönetim ve denetim kurulu asıl ve yedeklerini sayıca karşılayamazsa, yönetim ve denetim kurulu asıl ve yedek üyeleri merkez birliği temsilcileri ilemerkez birliğine üye olan birliklerin üyeleri arasındanseçilebilir.

 

Yönetim Kurulu Görev ve Yetkileri:

a) Üye kabul etmek.

b)Genel kurul gündemini tespit etmek, Merkez Birliğinin faaliyet programlarını hazırlamak ve genel kurulu toplantıya çağırmak.

c)Merkez Birliğinin muhasebe kayıtlarını bilanço esasına göre tutmak ve tahmini bütçe, kesin hesap ve aktarma tekliflerini, aylık mizan ve bunlara ait raporları sunmak.

d)Merkez Birliğine personelinin atamasını yapmak ve görevine son vermek.

e)Merkez Birliğini yurt içinde ve yurt dışında temsil etmek.

f) Gerektiğinde genel kurulu olağanüstü toplantıya çağırmak.

g) Genel kurulun verdiği yetki çerçevesinde birliğin taşınır ve taşınmaz mal alımı ve satımını yapmak, birliğin mallarını yönetmek ve korumak.

h) Merkez birliğini faaliyet alanı içerisindeki ürün veya ürün grubu ile ilgili piyasa fiyatlarını takip etmek, Pazar araştırması yapmak ve yaptırmak.

i)Ürün veya ürün grubunun kalitesini yükseltmek için gerekli kişi, kurum veya kuruluşlarla işbirliği yapmak.

j)Merkez birliğinin üyelerini bilgilendirici toplantılar yapmak ve eğitim faaliyetlerinde bulunmak.

k)Genel Kurul tarafından verilen diğer görevleri yerine getirmektir.

 

DENETİM KURULU GÖREV VE YETKİLERİ

Madde 19-Merkez Birliği denetim kurulu üyeleri, birlik temsilcileri arasından 4 yıl için seçilen3 asıl ve 3yedek üyeden oluşur.

 

Denetim Kurulu Görev ve Yetkileri:

a) Merkez Birliğinin bilanço ve defterlerini incelemek.

b)Merkez Birliği Yönetim Kurulu’nun faaliyetleri ile ilgili yapılan denetim raporunu genel kurulun onayına sunmak.

c)Gerektiğinde genel kurulu olağanüstü toplantıya çağırmak.

 

CEZAİ HÜKÜMLER

Madde 20- Merkez birliğinin paraları ile para hükmündeki evrak, senet ve sair malları aleyhine suç işleyen ve bilanço, rapor ve diğer her çeşit kağıt ve defterler üzerinde suç mahiyetinde değişiklik yapan veya bunları kasten yok eden organlara dahil üyeler ile personel, devlet memurları gibi ceza görür.

 

ÇEŞİTLİ HÜKÜMLER

 

TÜZÜK DEĞİŞİKLİĞİ

Madde 21-Tüzük değişikliklerinde Genel kurul, genel kurula katılma hakkı bulunan üyelerin üçte ikisinin katılımıyla toplanır. Çoğunluğun sağlanamaması sebebiyle toplantının ertelenmesi durumunda ikinci toplantıdaçoğunluk aranmaz. Tüzük değişikliği kararları toplantıya katılan üyelerin üçte iki çoğunluğuyla alınır.

 

FESİH TASFİYE

Madde 22- Merkez birliğinin genel kurulu her zaman birliğin feshine kara verebilir. Feshe karar verebilmek için genel kurula katılma hakkına sahip olan üyelerin en az 2/3’ünün toplantıya katılması şarttır. Birinci toplantıda çoğunluk elde edilemezse ikinci toplantıda çoğunluk şartı aranmaz. Ancak fesih hakkında kararlar hazır bulunan üyelerin 2/3’ünğn çoğunluğunun kararı ile alınır. İkinci toplantıda çoğunluk aranmaz. Merkez birliğinin feshi yönetim kurulu 7 gün içinde Tarım ve OrmanBakanlığına yazı ile bildirilir. Merkez birliği fesih olduktan sonra merkez birliğinin bütün para ve malları benzer amaçlı başka bir teşekküle veya vakfa devredilir.

 

TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI İLE İLİŞKİLER

Madde 23- Üretici Birlikleri ve Merkez Birliği; 5200 sayılı tarımsal Üretici Birlikleri Kanunu ve ilgili yönetmelikle kendilerine verilen işlerle ilgili olarak Tarım ve Orman Bakanlığının gözetim ve denetimine tabidir. Bakanlık, Merkez Birliklerini uygun göreceği müfettiş, kontrolör ve denetçiler vasıtasıyla denetleyebilir. Ayrıca Merkez Birlikleri kendilerine üye olan birlikleri denetleyebilir.

 

MERKEZ BİRLİĞİ GEÇİCİ YÖNETİM KURULU ÜYELERİ

Madde 24- Merkez birliği kuruluşunun tescili ile kuruluş Genel Kurulu Toplantısına kadar görev yapmak üzere kurucu birlikler arasından seçilen Geçici Yönetim Kuruludur.



 

Geçici Yönetim Kurulu ÜyeleriKurucu Birliğin Adı Yetkili TemsilcininAdı Soyadı

1- Başkan                                

2- Başkan Yrd.

3- Yönetim Kurulu Üyesi 

4- Yönetim Kurulu Üyesi    

5- Yönetim Kurulu Üyesi    

6- Yönetim Kurulu Üyesi

7- Yönetim Kurulu Üyesi    

 

MERKEZ BİRLİĞİNİN KURUCU ÜYELERİ

 Madde 25- Kurucu üretici birliklerinin adı, temsile yetkili kişilerin adı soyadı, öğrenim durumu, adresleri ve imzaları aşağıdadır.

Üretici Birliği Adı     Temsilci Adı Soyadı Öğr.Durumu Adres    İmza

1-……………………… Üreticileri Birliği……………………..……..……

2-………………………Üreticileri Birliği……………………..……..……

3-………………………Üreticileri Birliği……………………..……..……

4-………………………Üreticileri Birliği……………………..……..……

5-………………………Üreticileri Birliği……………………..……..……

6-………………………Üreticileri Birliği……………………..……..……

7-………………………Üreticileri Birliği……………………..……..……

©2022, Türkiye Bal Üreticileri Merkez Birliği.

bottom of page